Reklama
 
Blog | Ivana Medková

Demokracie i po víkendu?

 

Co nám mimo jiné sdělují výsledky voleb?

Především tzv. levicové strany (ČSSD, KSČM a SPOZ) nezískaly ústavní většinu a pan Zeman si nebude moci hrát s poslaneckou sněmovnou tak snadno své „maňáskové divadlo“. Parlamentní demokracie zdá se býti zachována. Za to jsem velmi vděčná.

 

Dále se voliči dle výsledků raději rozhodli pro pravicově orientované nečitelné podnikatele populisty, nežli by volili zavedené „levicové“ strany, především KSČM. Zdá se, že do hluboké minulosti se nám až tak nechce. Sláva, i když … Otázkou je, co nás s těmito „politicky atraktivními“ nováčky v poslanecké sněmovně v budoucnosti čeká …! Zkrátka to „tlučeme“ od extrému ku extrému …

Reklama

 

Taktéž se zdá, že odzvonilo vlivu „dvou prezidentů“, kteří v průběhu své politické kariéry udávali tón politické kultuře v této zemi posledních dvacet let. Sláva. Prezidentem propagovaná SPOZ, která dokonce získala možnost ukázat, co umí coby vláda „odborníků“, totálně pohořela (a to nejen ve volbách, ale i jako vláda pana prezidenta jako taková). Na tento lep voliči panu Zemanovi naštěstí nesedli. Zároveň se poněkud překvapivě ukazuje, že pakliže panu prezidentovi nevěří polovina voličů, jeho přátelům pak nevěří skoro nikdo. Pokud jde o pana Klause, jeho vlažná podpora paní Bobošíkové na voliče nezapůsobila vůbec. Zdá se, že k těmto ikonám se již vracet nechceme, voliče svými doporučeními v současné době oslovit nedokážou. Opět sláva.

 

Konečně snad též skončí „vládní bezvládí“ SPOZ a jejích přátel. Toto období, kdy je rozpuštěna poslanecká sněmovna a republiku spravují „kamarádi“ despotického prezidenta, aniž by zde byla jakákoliv kontrola a kdokoli věděl, co vlastně činí, považuji za velmi nebezpečné. Pokud se však nově zvolené strany nedohodnou, může zde tento „přátelský spolek“ podnikatelů napojených na pana Zemana vládnout až do dalších předčasných voleb … Přestože bude těžké sestavit novou vládu, ať již to bude vláda jakákoliv, bude to vláda vzešlá z demokratických voleb, tudíž vláda bez jakékoliv diskuse legitimní. Alespoň toto pokřivení parlamentní demokracie je třeba narovnat!

 

S velkým otazníkem sleduji to, že se kromě ČSSD a KSČM všechny ostatní strany chystají do opozice. To tu ještě nebylo. Zdá se, že kritizovat a podmiňovat hlasování, resp. vydírat poslaneckými hlasy, které dokážou nachýlit jazýček vah, se stává novodobou ideální dovedností a rovinou politika, vládnout a nést zodpovědnost se nechce. Za málo muziky hodně peněz? Bohužel, spadla klec.

 

Bude záležet na ANO, budou se muset vymezit a uvést své vize v život. Se zájmem budu sledovat, jak budou učit své politické partnery řídit stát jako firmu … Doufám (i když pochybuji), že až se rozplyne ten mlžný opak, který se kolem ANO po dobu celé předvolební kampaně vznášel, neobjeví se něco horšího, než co se veřejně očekává … Třeba, bude velmi zajímavý postoj pana Babiše k panu prezidentovi, podnikatelské vztahy jsou rozmanité a často velmi pevné …

 

Závěrem musím konstatovat, že je krásné, že se stále dokážeme nadchnout pro změnu. Ale nesmí nás to bolet. Pro vidinu té růžové pilulky, která za nás vše vyřeší jsme kam vítr, tam plášť. Takže až zase budeme remcat, tak nám to patří. Dokud nezačneme brát správu věcí veřejných a tento stát za své, budeme stále tam, kde jsme. V totálním marasmu, kdy právě v době, kdy tento příspěvek píšu komentuje v ČT výsledky voleb s úsměvem na tváři „pan čistý“ pan Gross, kdy druhá nejsilnější strana v republice, resp. její „vůdce“ vlastní celou Mafru, kdy stávající a předchozí prezident škodí vlastní zemi doma i v zahraničí, kdy pan Sobotka hučí jak „vítězný“ piliňák, přičemž „promrhal“ jedinečnou šanci ČSSD, kdy … (pakliže vás to bude bavit, můžete pokračovat sami).

 

Každopádně před sebou máme spoustu otazníků, a ač mám překvapení ráda, na tohle se příliš netěším.

 

 

Autorka byla a zůstává voličem TOP 09